Διαιτολόγος Διατροφολόγος Πειραιά Αθηνά Μωραϊτη Χατζηθάνου
Αρχική
Υπηρεσίες
Διαιτολόγος
Διαιτολογικό Γραφείο
Άρθρα
Η Διαιτολόγος απαντά
Λεύκωμα Πελατών
Επικοινωνία
Χρήσιμα Links
Αρχεία
Site Map
Ρόδι

 ΡΟΔΙ: ΕΝΑΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΈΖΙ ΜΑΣ!!!

 της Αθηνάς Μωραΐτη Χατζηθάνου,

Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

 

 

 Τον τελευταίο καιρό γίνεται αρκετός λόγος για το ρόδι και τα οφέλη που παρουσιάζει η κατανάλωση του, ωστόσο η αξία του έχει αναγνωριστεί από τα αρχαία κιόλας χρόνια! Η θέση του σε διάφορους πολιτισμούς είναι σημαντική: ο Πλούτωνας το προσέφερε στην Περσεφόνη για να μείνει στον Άδη, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το έβαζαν στους νεκρούς τους μαζί με την ταφή, χρησιμοποιήθηκε ως διακοσμητικό στοιχείο στο ναό του Σολομώντα, αναφέρεται στο Άσμα Ασμάτων στην Παλαιά Διαθήκη, ενώ σήμερα, στη χώρα μας, θεωρείται σύμβολο πλούτου, γονιμότητας και καλοτυχίας.

Η αξία που κατέχει το ρόδι στους διάφορους πολιτισμούς δεν του έχει αποδοθεί άδικα! Πρόκειται για ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Ε, φυλλικό οξύ, σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος των απαιτήσεων ενός ενήλικα, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε τανίνες, ανθοκυανίνες και ελλαγικό οξύ, ενώ η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί πως είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Σε πρόσφατη μελέτη, φάνηκε ότι το ρόδι και οι διάφορες ποι­κιλίες μούρων έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδω­τική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν.

Έτσι, η κατανάλωση του ροδιού φαίνεται πως εμποδίζει την οξείδωση της LDL- χοληστερόλης , που αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Άλλωστε, η υψηλή περιεκτικότητά του σε κάλιο βοηθά στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Έχει λοιπόν αποδειχτεί πως η καθημερινή κατανάλωση ροδιού μειώνει την διαστολική πίεση έως και 36% και τη συστολική έως και 5%. Ωστόσο, άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια θα πρέπει να το αποφεύγουν. Ακόμη, η κατανάλωση του ροδιού φαίνεται να συντελεί στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του μαστού και του προστάτη, αλλά και στον περιορισμό της ανάπτυξής τους. Τέλος, συμβάλλει στη μείωση των φλεγμονών, ενώ ο χυμός του ροδιού έχει αντιβακτηριδιακή και αντι-ιική δράση κατά της οδοντικής πλάκας.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως η τακτική κατανάλωση του ροδιού είναι σημαντική για την υγεία μας και γι’ αυτό οφείλουμε να το εντάσσουμε στη διατροφή μας...

 

 

 

Διατροφική Ανάλυση  ( 1 ρόδι = 280 γραμμάρια)

Ενέργεια

234 kcal

Πρωτεΐνες

4,71 γρ.

Λιπαρά

3,30 γρ.

Υδατάνθρακες

52,73 γρ.

Φυτικές ίνες

11,3 γρ.

Ασβέστιο

28 mg

Σίδηρο

0,85 mg

Μαγνήσιο

34 mg

Φώσφορο

102 mg

Κάλιο

666 mg

Νάτριο

8 mg

Ψευδάργυρος

0,99 mg

Χαλκός

0,446 mg

Σελήνιο

1,4 mcg

Βιταμίνη C

28,8 mg

Νιασίνη (Β3)

0,826 mg

Φυλλικό οξύ

107 mcg

Βιταμίνη Ε

1,69 mg

Βιταμίνη Κ

46,2 mcg

USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 21 (2008)

 

 

 


 
Αρχική | Υπηρεσίες | Διαιτολόγος | Διαιτολογικό Γραφείο | Άρθρα | Η Διαιτολόγος απαντά | Λεύκωμα Πελατών | Επικοινωνία | Χρήσιμα Links | Αρχεία | Site Map